De corporatiewereld is dynamisch

Start bouw twee energieleverende huurwoningen aan de Boerhave te Tubbergen

januari 2014

De bouwput is uitgraven en de boorpalen zitten erin. De bouw van de twee energieleverende huurwoningen aan de Boerhave in Tubbergen is gestart. In opdracht van Woningstichting Tubbergen bouwt Groothuis Wonen de twee woningen in circa drie en halve maand. Energieleverende woningen zijn woningen die mede door goede isolatie, een uitgekiend ontwerp en zonnepanelen, warmwater via een zonnecollector, CV-ketel (HR) en gebalanceerde ventilatie, extra energiezuinig zijn.

Door de energiezuinige maatregelen in en aan de woningen, verwachten Woningstichting Tubbergen en Groothuis Wonen dat de woningen bij een gemiddeld energieverbruik woonhuis- en bewonersgebonden meer energie opleveren dan zij gebruiken. Zonnepanelen op het dak van de woningen zorgen ervoor dat de gevraagde elektriciteitsbehoefte voor onder andere verwarmen, ventileren en huishoudelijke apparatuur wordt gecompenseerd.

Negatieve EPC en zongeoriënteerd ontwerp
De zonnepanelen op het dak van de woningen leveren zoveel elektriciteit, dat de woningen over een heel jaar gerekend energieleverend zijn. Daar waar de landelijke norm voor een nieuwbouwwoning momenteel een energieprestatiecoëfficient (EPC) eist van maximaal 0,6; komt de EPC van deze woningen uit op -0,32. Een negatief getal dus! Uitgangspunt hierbij is ‘hoe kleiner dit getal, hoe energiezuiniger de woning’. De grote ramen zijn voornamelijk geplaatst aan de zuidzijde van de woningen, zodat hier veel licht in de woonkamer en slaapkamers komt. Door het toepassen van een royaal dakoverstek aan de zuidzijde wordt oververhitting in de zomer voorkomen. In de winter schijnt de laagstaande zon onder het overstek door en werkt mee aan de passieve opwarming van de woning. De ramen aan de noord- en zijgevel zijn tot een minimum beperkt, zodat hier zo min mogelijk energieverlies optreedt, zonder dat hierbij wordt ingeboet aan de woonkwaliteit.

Woningprogramma

Het ontwerp van de woningen is van MAS Architectuur. De woningen hebben een zijgevelentree. Dit zorgt voor een ruime woonkamer aan de straatzijde met veel glas op het zuiden. De keuken ligt aan de tuinzijde van de woning. De tuin is te bereiken via de aanpandige stenen berging. Op de verdieping bevinden zich drie slaapkamers en een complete ingerichte badkamer. De royale zolder is middels een vaste trap bereikbaar. De woningen beschikken over een verhard oprit. De bouw van een garage of carport behoren ook tot de mogelijkheden.

De huurprijs voor deze twee-onder-één-kap woning is vastgesteld op € 810,- per maand.

Dashboard in je huis

Een zogenaamd dashboard is een voorbeeld van vernuftige techniek. De woningen krijgen een dashboard in de woonkamer waardoor de bewoners straks continu inzicht hebben in hun energieverbruik. Het dashboard doet dit aan de hand van kilowatts, maar ook in euro’s, dit om de bewustwording van energiebesparing nog beter tussen de oren te krijgen. Bewoners kunnen zichzelf besparingsdoelstellingen opleggen die het dashboard continu monitort. Ze kunnen zien of ze boven of onder hun besparingsdoelstellingen zitten en hun gedrag daarop aanpassen.

Twents initiatief voor minimaal 50 energieneutrale woningen

Woningstichting Tubbergen is lid van de vereniging WoON. Deze vereniging heeft als doel om door middel van samenwerking projecten op te zetten voor kennisdeling van de aangesloten Twentse corporaties. Vanuit dit oogpunt is door vereniging WoON onder andere de bouw van 50 energieneutrale woningen opgezet. Woningstichting Tubbergen heeft ingeschreven voor vier van dit soort woningen, waarvan er inmiddels twee (energieneutraal) zijn gerealiseerd. Omdat het ingediende plan van Groothuis Wonen vrij eenvoudig was om te zetten van energieneutraal naar energieleverend is hiervoor gekozen omdat de Provincie Overijssel dit soort initiatieven extra ondersteunt met een stimuleringssubsidie om te komen tot dergelijke “voorbeeldwoningen” in Tubbergen.

Als kleine woningcorporatie is Woningstichting Tubbergen trots dat een dergelijke ontwikkeling in Tubbergen kan gaan plaatsvinden. Het is de bedoeling dat de woningen tijdens de uitvoering opengesteld zullen gaan worden aan het publiek die hierin geïnteresseerd zijn.