Aan de slag met één woonvindsysteem

Aan de slag met één woonvindsysteem

November 2020

De lat ligt hoog! In april 2022 willen we één systeem in de lucht hebben voor mensen die een (sociale) huurwoning zoeken. Hier vinden de pak ‘m beet 25.000 actief woningzoekenden het aanbod van alle aangesloten Twentse corporaties. Dit is niet alleen heel prettig voor woningzoekenden, ook ons als corporaties levert het voordelen op: inzicht in de lokale en regionale sociale woningmarkt.


Spelregels en programma van eisen
Allereerst is het belangrijk om de uitgangspunten op een rij te hebben. Waar hebben we het over bij een regionaal woonvindsysteem? Wat moet en kan gezamenlijk en wat bepaalt iedere corporatie voor zich? In de eerste fase van het project maken we een programma van eisen én zetten we alle spelregels op een rij. Hoe zit het met inschrijfgeld bijvoorbeeld, kan een woningzoekende op alle woningen reageren en hoe zit het met urgentie?

De klant praat mee

We nemen de tijd en pakken het zorgvuldig op. Grote en kleine corporaties denken mee, corporaties die stad en dorp bedienen en medewerkers met verschillende functies. Vanzelfsprekend praten huurders en woningzoekenden ook mee. Zij bespreken bijvoorbeeld het programma van eisen voor de nieuwe website en de klantreis (welke stappen doorloopt een klant om een woning te vinden) en ze testen later de nieuwe website.

Leren van bestaande regionale woonvindsystemen
In het land zijn al veel regionale woonvindsystemen. We hebben contact met verschillende corporaties om te leren van hun ervaringen. Ben je benieuwd naar andere regionale woonvindsystemen?
Kijk dan eens naar deze voorbeelden:

Planning

Het project is net van start. Op dit moment zijn we volop bezig met het vastleggen van de spelregels en het samenstellen van het programma van eisen voor het systeem. Het project verloopt in fases. Na iedere fase beslissen we of we door gaan naar de volgende fase. Onze ambitie is dat woningzoekenden vanaf april 2022 op één website kunnen reageren op het woningaanbod van de 13 woningcorporaties in deze regio.