Twentse corporaties zetten in op hulp aan huurders in financiële problemen door coronacrisis

Twentse corporaties zetten in op hulp aan huurders in financiële problemen door coronacrisis

april 2020

De 15 corporaties in Twente willen er zijn voor huurders die door de coronacrisis hun huur niet meer kunnen betalen. Zij roepen de huurders op snel contact op te nemen. Samen wordt dan gekeken naar een goede oplossing.

Het is een vreemde periode voor iedereen! De kantoren van de corporaties zijn dicht, 1000 medewerkers van corporaties werken thuis. We doen wel zoveel mogelijk voor onze huurders en woningzoekenden.. - beantwoorden van vragen - zorgen voor de noodzakelijke reparaties - voorkomen van huisuitzettingen of huurachterstanden - contact zoeken met bewonerscommissies en kwetsbare huurders: 'hoe is het met u?' En we helpen bij voedselbanken (inpakken, spullen en maaltijden vervoeren).

De corporaties zijn zich ervan bewust dat de landelijke maatregelen tegen het coronavirus behoorlijke impact hebben. Werk valt weg, bedrijven moeten (tijdelijk) hun deuren sluiten, werknemers zijn bang hun baan te verliezen en ZZP’ers zitten zonder inkomsten. Mensen maken zich zorgen over de toekomst en vragen zich af of ze de huur nog wel kunnen betalen. In deze tijd spannen de corporaties zich éxtra in voor de huurders die dat nodig hebben, geeft Dick Mol (voorzitter WoON Twente) aan. “We willen dichtbij onze huurders zijn die financieel getroffen worden door de coronacrisis. Zij kunnen op ons rekenen. De corporaties in Twente gaan vroegtijdig in gesprek met huurders die vragen en zorgen hebben over hun huurbetaling. We maken passende betalingsafspraken of leggen direct contact met collega’s van de gemeente.”

Nauw contact met huurders

De corporaties roepen huurders op om bij financiële problemen zo snel mogelijk contact op te nemen. Zo kunnen achterstanden worden voorkomen. In deze tijden bellen medewerkers van de verschillende corporaties steeds vaker zelf huurders op in hun dorp of stad om te kijken hoe het met ze gaat. En daarbij werken ze nauw samen met welzijn- en zorginstanties. Ook is hulp aangeboden bij de Voedselbank voor het rondbrengen van voedselpakketten.

Géén huisuitzettingen

Sinds de coronamaatregelen zetten de corporaties geen mensen uit huis, dit vinden zij onverantwoord. Wel zijn er uitzonderingen: bij criminele activiteiten (hennepteelt of drugsdealen) en grote overlast kan dit nog wel voorkomen. De veiligheid van buren en mensen uit de straat gaat immers voor.

Werk voor lokale partners

De corporaties laten waar het kan onderhouds- en bouwactiviteiten zoveel mogelijk doorgaan, uiteraard wel binnen de huidige RIVM-richtlijnen. Zo zorgen ze ervoor dat lokale aannemers en uitvoerders niet zonder werk en inkomsten komen te zitten. In de praktijk gaat het om nieuwbouw of onderhoud in leegstaande woningen. De gezondheid van huurders én medewerkers staat voorop, daarom worden bij huurders thuis tijdelijk alleen spoedreparaties uitgevoerd.